500 днів війни

500 днів війни

Складно повірити, але від 24 лютого 2022 року пройшло вже 500 днів. Другий рік ми зустрічаємо вже зовсім іншою країною. Ми стали професійніші, впевненіші, стійкіші. Ми точно знаємо хто наші друзі, хто вороги, а хто намагається бути хорошим для всіх. 

Кожен раз ворог приносить нам все більше горя, його жорстокість лише зростає. Проте щоразу ми протистоїмо наполегливіше – швидше оговтуємося, міцніше єднаємося, затятіше відбиваємося. 

Не зупиняємося. Не складаємо руки. Не здаємося.

«Життя – це боротьба, в якій журба веде до поразки»

Кім Тхюї

Бойові дії

Цей період пройшов під знаком “Контрнаступу”. Про нього багато говорили, прогнозували, передбачали, готувалися. А він, як кохання, приходить непомітно та там, де його найменше очікують. Отже, всі вангування навколо контрнаступу можна сміливо ставити в один ряд зі щоденними гороскопами. Десь такий же рівень точності та правдивості. І це, насправді, чудово, бо свідчить про грамотну роботу нашого Генштабу. Бо що? Правильно. Наступ почнеться тоді, коли почнеться. 

Дозволю собі спортивне порівняння. Війна – це марафон. Його виграє той, хто вміє планувати і розподіляти свої сили. Нам потрібно відвойовувати колосальні площі в умовах обмежених ресурсів. Ми працюємо на результат, а не заради гарних фото для інстаграму чи ефектних відео в тік-току. Хоча дехто забуває про це. Кожне рішення дорого коштує: снарядів, техніки, ресурсів, а головне – життів, які є безцінними. Ми – не вони. Ми не ведемо м’ясних штурмів. Тому нам складно.

Терор триває

Обстріли

Знову ледве не щотижня ми розбираємо завали поруйнованих житлових будинків, які стають смертельними пастками для цивільних. Діти, вагітні, пенсіонери. Щоразу нові жертви. 

Також були шахідні рекорди: загалом 14 атак на Київ, із них наймасовіша в ніч на 28 травня: було збито аж 54 “Шахеди”, зокрема, понад 40 прямо над Києвом.

Травневі нальоти на Київ. Інфографіка від Texty.org.ua
Каховська ГЕС

6 червня 2023 року Росія вчинила теракт, який призвів до однієї з наймасштабніших техногенних катастроф та екоциду, наслідки якого важко оцінити. Підрив Каховської ГЕС став свідченням того, що для Росіян не існує червоних ліній, вони готові йти практично на будь-які заходи, якщо вони будуть наносити шкоду Україні. Якщо раніше в когось ще були якісь сумніви з приводу методів росіян та межі їхньої жорстокості (навіть після Бучі, Маріуполя та Ізюма), то після підриву ГЕС тало зрозуміло, що далі може бути будь-що, навіть ядерна катастрофа. 

Звісно, росіяни спробували спихнути всю вину на нас і звинуватили Україну в підриві ГЕС, проте цій маячні повірили хіба що найбільш віддані Кремлю підлабузники. Цивілізований світ побачив все, але практично нічого не зробив. Чому? Можливо від усвідомлення жаху і переляку, що може бути гірше. Можливо через черствість та егоїзм, бо постраждали ми, а не вони, надто далеко, щоб співчувати. Отож, крім глибоких співчуттів, ми отримали хіба що гуманітарну допомогу для ліквідації наслідків. А також обіцянки розслідування та майбутнього покарання за злочини. Щось не дуже тішить.

Зате радує той дух єдності та взаємодопомоги, який показали ми, українці. За лічені дні ми зібрали допомогу для підтоплених районів, їхали рятувати людей та вивозили тварин.  У скрутну годину ми проявили найкращі риси національного характеру. Ось це є найціннішим. З такими людьми в України є майбутнє. 

Ядерна загроза

Дипломатія

Попередні 100 днів точно можна охарактеризувати як дуже активні на міжнародному фронті: розширення НАТО, саміт G7 і присутність там В. Зеленського, візит Сі Дзіньпіна до Москви, китайський мирний план, переобрання на новий термін Ердогана, новий президент Чехії. Це лише перелік найважливіших подій. 

Багато гостей приїджало в Україну: генсек ООН Антоніу Гутерреш, Прем′єр Японії Фуміо Кісіда, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президенти Чехії і Словаччини, голова МЗС Бахрейну (це перший візит очільника зовнішньополітичного відомства Бахрейну в Україну з часу встановлення дипломатичних відносин між країнами у 1992), Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн приїхала до Києва відзначати День Європи, спецпосланець Китаю з китайським мирним планом, а також ціла делегація лідерів країн Африки (зі своїм мирним планом). 

Зеленський теж не сидів на місці, окрім саміту G7, він встиг здійснити низку важливих візитів: до Польщі, Нідерландів, Фінляндії, Італії та Ватикану, де зустрічався з Папою, потім до Франції, Німеччини (отримав премію імені Карла Великого) та Британії. По дорозі на саміт G7 в Японії, встиг відвідати Саміт арабських країн. Також провів телефонну розмову з китайським лідером Сі. 

Куди не встиг сам, відрядив дружину. Слід зазначити, що Олена Зеленська з початком війни все частіше бере на себе роль такого напівофіційного дипломата і доволі успішно. Тож на коронацію нового британського монарха Чарльза ІІІ поїхала саме вона. 

Уся активність не була марною. Це частина підготовки до нашого контрнаступу, якого всі так чекають, але не всі розуміють, що він почнеться лише тоді, коли для нього буде зброя. І ми її отримали, щоправда не все. Бракує літаків F-16, затягуються поставки танків. Хоча багато іншої техніки вже передано. Принаймні, те що випливло з офіційних повідомлень та засвітилося у фронтових зведеннях. Детальних описів ми все одно не побачимо, бо це чутлива інформація, що потребує секретності. Але наступати є чим і ми це бачимо вже з новин (це і успішні штурми позицій окупантів, і влучні удари по складам, місцям скупчення та логістичним ланцюжкам). Наскільки вистачить цих ресурсів дізнаємося вже зовсім скоро – коли побачимо результати літньої кампанії.

Однак, не лише ми були в центрі міжнародної уваги. Путін теж отримав визнання у світі, щоправда специфічне – Міжнародний суд видав ордер на його арешт саме за злочини, пов’язані з викраденням українських дітей. Путін справді любить дітей так, що аж краде їх. 

Варто ще згадати про міжнародні зусилля у фінансовій сфері. Україна та Міжнародний валютний фонд досягли угоди щодо нової програми на суму 15,6 млрд дол терміном у 4 роки. Програма передбачає доступ до 11,6 млрд СПЗ (близько 15,6 млрд доларів), або 577% від квоти України у МВФ. Єврокомісія оголосила пропозицію внести зміни у багаторічний бюджет ЄС на 2024-2027 роки, який включатиме виділення 50 мільярдів євро для відновлення та відбудови України, а також для продовження реформ на шляху до членства в ЄС. 

І це не єдині джерела фінансової допомоги Україні. Президент Франції Емманюель Макрон на саміті Ради Європи у Рейк’явіку в травні оголосив про створення міжнародного реєстру збитків, завданих Україні від початку повномасштабного російського вторгнення. Разом із механізмами конфіскації російського майна за кордоном, це створює суттєвий резерв для подальшої відбудови України. 

Найбільшою інтригою, все ж таки, залишається майбутній саміт НАТО у Вільнюсі. Всіх цікавить що запропонують Україні? Гадаю, не варто очікувати якихось гучних сюрпризів (вступ до НАТО). Адже проти спрощення процедури членства виступають саме США. На думку деяких експертів, прийняття України до НАТО у нинішньому стані несе загрози якраз для нас, оскільки взяти нас в існуючих кордонах, це автоматичне визнання нових демаркаційних кордонів саме по лінії зіткнення. Аналогічна ситуація склалася свого часу із Західною Німеччиною, яка стала членом Альянсу, фактично визнавши втрату територій Східної Німеччини. На щастя для них, Німеччина об’єдналася через десятиріччя. Тому сумнівним виглядає такий шлях. 

Отже, найбільш вірогідними виглядають гарантії безпеки, що не є аналогічними членству в НАТО, але досить вагомі та подальші гарантії вступу в НАТО після деокупації територій і повернення до кордонів 1991 року. 

Над болотами нависає туман

Останні пів року були важкими для Кремля, настільки важкими, що довелося йти на крайні заходи. Зимовий наступ провалився з тріском, принісши не лише тисячі невідворотних втрат, але й вніс смуту в коридори влади. Чим дорожче обходиться війна в Україні, тим жостокіші ігри розгортаються між придворними, адже кожен хоче уникнути відповідальності та зберегти статки, награбовані важкою корупційною працею. Тому всі намагаються спихнути провину за провали на когось іншого. Павуки в банці заворушилися.

До того ж, втрати у війні вже настільки великі для простого люду, що необхідно вживати заходи для приборкання невдоволення: 

  • закручувати гайки. Наприклад, Путін підписав закон про посилення покарання “за дискредитацію учасників спецоперації”, у якому за нібито “фейки” про російську армію передбачається максимальне покарання – 15 років колонії 
  • прибирати надто одіозних “героїв війни” – підрив кафе у Санкт-Петербурзі, у результаті якого загинув  “воєнкор” Владлен Татарський, замах на пропагандиста Захара Прилєпіна 
  • призначати винних – троє вчених новосибірського Інституту теоретичної та прикладної механіки, які займалися створенням гіперзвукових літальних апаратів, були по черзі заарештовані силовиками за статтею “Державна зрада” 
  • створювати переможну картинку для ТВ – візит Путіна у Маріуполь. 
Росія втратила вчетверо більше солдат, ніж США у В’єтнамі за вісім років. Інфографіка від NV

А тут ще й регулярна бавовна та якісь загадкові безпілотники над російськими містами, і, навіть, над Москвою.

Кульмінацію кампанії ми побачили під час так званого “бунту Прігожина” з недопоходом на Москву. Остаточні результати ми побачимо пізніше, однак, вже наразі очевидними є кілька тенденцій: цар не такий рішучий і сильний, народу подобається ще жорсткіше (тобто запит на ще більшого тирана існує), війна за потенційну корону після Путіна почалася, пацюки вже тікають із корабля (саме так я б оцінила дії Прігожина – він виводить свої активи з РФ, зберігає дуже прибутковий і затребуваний бізнес за кордоном, при цьому ще й покращує свою репутацію силовика). 

Кремль починає задихатися від болотяних випарів, його огортає туман невизначенності. Успішний український контрнаступ допоможе ще більше внести розбрату в справи придворних. Адже чим краще справи у нас, тим гірше у них. Тож єдиний справді ефективний спосіб винайшли ЗСУ. Побажаємо їм здоров’я.

У своїй хаті

Повернімося до справ українських. У нас усередині теж відбуваються цікаві процеси. Можна узагальнити їх виразом “внутрішній фронт”: ми почали справді активно боротися з ворогами всередині. 

Окрім очевидних ворогів – російських консерв, проросійських ватників та і просто зрадників – у нас ще є одна велика категорія ворогів, які не тільки заважають перемозі, але й ставлять під загрозу майбутнє. Мова йде про корупціонерів. Часто це буває 2 в 1, як, приміром, керівництво “Мотор Січ” чи “Антонов”. 

Не можу не відзначити роботу СБУ. Прихід В. Малюка не просто вдихнув нове життя у структуру, але й, нарешті, зрушив ситуацію в позитивний бік. Як люблять писати у нас в мемах – то було СБУ курця, а тепер СБУ здорової людини. Динаміка хороша, тепер її б підтримала судова гілка влади. А з нею у нас все дуже печально. 

Зловити голову Верховного Суду Князєва на хабарі у 3 млн доларів це лише половина справи, ситуація з корупцією зміниться, коли його справа дійде до завершення і він справді отримає справедливий вирок. А поки вся ця аникорупційна діяльність схожа на спортивну риболовлю: зловили, сфотографували, відпустили. Зміни відбудуться тоді, коли корупціонерів будуть не просто звільняти з посад, а коли вони будуть покарані за корупцію – ув’язненнями, конфіскаціями, забороною подальшого обіймання посад. 

Також в останні місяці було багато кадрових рішень – заміни в Уряді, новий керівник “Укрзалізниці”, Бюра економічної безпеки, а ще, Кабмін перетворив “Укроборонпром” на “Українську оборонну промисловість”. Деякі з них були наслідком трагічних подій – катастрофа гвинтокрила з вищим керівництвом МВС. Почекаємо офіційні результати розслідування, але маємо багато питань без відповідей.

Але давайте від справ мирських, до справ божих перейдемо. Оплотом “русского міра” досятиліттями був Московський патріархат. І ми дочекалися того дня, коли ними почали займатися. Процес буде не такий швидкий і простий як хотілося б, але він рухається. Вже перші його успішні результати ми побачили – вперше Єпіфаній провів Великодню службу УПЦ у Лаврі. Скоро настане той день, коли ми виженемо московських попів із наших церков, що стане великою ідеологічною перемогою України.

У скарбничку перемог можна ще додати перехід релігійних святкувань на новий календар, перенесення Дня перемоги на 8 травня, а також визнання Голодомору багатьма країнами світу. 

Замість підсумків

Закінчити хотілося б на позитивній ноті. 500 днів ми зустрічаємо вже іншою країною, іншими людьми. Ми стали сміливішими, стійкішими і непереможнішими. Нас лякають ядерним вибухом, а ми у відповідь генеруємо тисячі мемів про оргію на Щекавиці. Ми пишемо нові правила для світу, бо маємо на це моральне право. Поки інші залишаються сторонніми спостерігачами, ми творимо історію своїми руками. Часто це брудна і важка робота, але ми знаємо заради чого її робимо. 

Ми точно знаємо, що ми на світлій стороні й сила з нами.

Ми – нація героїв. Незламних, непереможних.

Ми – творці нового світу.

Ми – українці.

P.S.
У якості пост-скриптуму, не можна не згадати сьогодні одну дуже важливу людину, без якої ми могли б і не дожити до цього дня війни. 

500 день війни.
50 років нашому Валерію Залужному.

Знаки долі всюди. Хто, як не він приведе нас до остаточної перемоги. Навіть зірки про це кажуть.

З Днем народження, пане Генерале! Перемоги!

  • Ярослава Бірюк

    Засновник АЦ “Хімера”

    Закінчила факультет Дизайну Київського національного університету технологій та дизайну. Сертифікований спеціаліст з креативності – Professional in Creativity Certificate by UniCert®_GmbH. Понад 15 років досвіду роботи в ІТ та креативних індустріях.
    Член оргкомітету iForum ‒ найбільшої офлайн-конференції в Україні, присвяченій інтернету.

    Сфера наукових інтересів:
    Міжнародні відносини, інновації та технології, Problem Solving та прийняття рішень, ідеології та стратегеми, інформація та пропаганда, глобальні виклики і загрози.

Обговорити публікацію можна в нашому телегам-чаті:


XIMERA не несе відповідальності за наслідки публікації та використання матеріалів, розміщених на сайті в інших джерелах. Думка авторів публікацій, коментарів, розміщених на наших сторінках, може не збігатися з думками і позицією Центру.
Цитати подано зі збереженням оригінальної орфографії та пунктуації.